Friday, April 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Kuća u kojoj se uzgaja ova biljka ne može da bude siromašna, zato je nabavite što prije!

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je začinska biljka porijeklom iz Indije, ali je danas rasprostranjena na širem području Mediterana, zbog čega je nezaobilazna u mediteranskoj kuhinji. Jednogodišnja je zeljasta biljka.

Izdanci su uspravni, do 80 cm visoki, često ljubičasti, pokriveni dugim kovrčavim dlakama. Ima djelovanja kao kadulja, matičnjak i nana. Koristi se u kulinarstvu, za poboljšanje raspoloženja, protiv nesanice i noćnog mokrenja.

Uporaba u kulinarstvu

Zbog svog slatkastog i ugodnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, pogotovo u talijanskoj i francusko-maritimnoj kuhinji. Upotrebljava se pri pripremu (laganijih) povrtnih juha, umaka, tjestenine, pri pripremanju lakših jela od mesa, te kao začin u umacima za salate. Dodaje se (kuhanom ili pečenom) jelu u zadnji trenutak, jer mu termalna obrada uništava aromu. Od njega se dobiva i poznati talijanski regionalni specijalitet pesto, svojevrsni umak od zrna pinije i bosiljka, s maslinovim uljem.

Narodno vjerovanje

Po krišćanskoj legendi bosiljak je narastao na mjestu Isusovog raspela. Na misama 14. septembra se u bosiljak polaže križ, jer se vjeruje da je kraljevska biljka.

Kažu i da kuća u kojoj se uzgaja bosiljak ne može da bude siromašna, zato ga nabavite što prije!

wikipedia.org