Tuesday, April 23, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Klematis je vodeni simbol, ako ga imate na severu vrta to bi trebalo da unapredi vasu karijeru,ako je na istoku unapredice vase zdravlje,a na jugoistoku vase novcane prilike.

Klematisi su puzavice višegodišnje listopadne. Postoje više vrsta hibrida koji se pojavljuju u većem broju različitih boja , i imaju karakteristične krupne cvetove.

Koriste se za vertikalno ozeljenjavanje i u poslednje vreme su prilično popularni. Najviše mu odgovara polusenka, tako da nije po ceo dan izložen direktnom suncu. Neke od vrsta koje se mogu nabaviti kod nas se ne orezuju, a postoje neke koje treba orezivati svake godine do kraja, a one u toku sledeće postignu da popune polje za koje smo ih namenuli.

Što se tiče razmnožavanja, ono se radi položenicama najbolje. Može da se radi i reznicama koje se odvoje od mladih izbojaka u toku leta. Za uspešan rast Klematisa potrebno je bar 5-6 sati direktne sunčeve svetlosti.

Bitno je žaštititi koren i donji deo klematisa, u visini od oko 30cm, od direktne sunčeve svetlosti, jer koren zahteva hladne uslove. Poželjno je posaditi tako da koren biljke bude u senci, a stabljike na suncu ili polusenci.

Prihranjuje se đubrivima sa povećanim fosforom.

Feng Shui – Klematis je vodeni simbol, ako ga imate na severu vrta to bi trebalo da unapredi vasu karijeru,ako je na istoku unapredice vase zdravlje,a na jugoistoku vase novcane prilike.

poljoinfo.com