Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

JEFTIN LEK: Kopriva leči baš svaku bolest

Lekoviti sastojci

Kopriva (list, stablo i koren) sadrži sledeće hranljive i lekovite sastojke (vitamine, minerale …): vitamin B2, vitamin B5, vitamin K, vitamin C, gvožđe, kalcijum, karotenoide, karotenoide (provitamin A), kvercetin, magnezijum, mravlju kiselinu, silicijumsku kiselinu, fosfor, histamin.

Bolesti i tegobe

Kopriva stimuliše rad organa za varenje, smanjuje bolove u želucu, stimuliše sekreciju želudačnih žlezda, stimuliše funkcionisanje jetre i pankreasa. Dobar je diuretik pa se koristi za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, ali i za mnoge druge bolesti i tegobe:

akne, alergije, anemija, artritis, bolesti žuči, bolesti jetre, giht, glavobolje, gljivice, gljivične vaginalne infekcije, ekcemi, zamor, katar želuca, krvarenja iz nosa, lišajevi, migrene, oboljenja disajnih organa, oboljenja koštano-mišićnog sistema, oboljenje slezine, pesak u bubregu i bešici, plućna oboljenja, polenska groznica, problemi sa bubrezima, proliv, protiv opadanja kose i peruti, regulacija nivoa šećera u krvi, reumatizam, smanjenje holesterola u krvi, smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, uvećanje prostate, upala mokraćnih puteva, usporava procese ateroskleroze, herpes, čir na dvanaestopalačnom crevu, čir na želucu, šuljevi

Koristi se za rehabilitaciju, jačanje imuniteta, vraćanje snage i energije, reguliše nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona) i ubrzava metabolizam.

Način primene i delovanja

Koristi se sok, čaj, ili se cela biljka koristi za spravljanje čorbe. Listovi koprive dodaju se u pecivo . Koristi se za spravljanje šampona i kupki kod bolesti kose i kože.

List koprive zaustavlja krvarenje, a pokazuje farmakološka svojstva: analgetsko, antibakterijsko, antivirusno, protivupalno, lokalno anestetsko i diuretičko dejstvo.

Pored lista i korena, koriste se i kapsule i tinktura.

Kako se uzima kopriva?

Čaj od koprive se priprema tako što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica suve koprive, poklopi se i ostavi da odstoji nekoliko minuta, pa se procedi.

Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti 2-3 šoljice dnevno. Prevelike doze čaja mogu izazvati nadraživanje želuca, crvenilo ili zatvor, pa u tim slučajevima treba prestati sa uzimanjem čaja.

Deci mlađoj od dve godine ne preporučuje se upotreba čaja od koprive.

Za čaj treba koristiti suve listove kupljene u biljnoj apoteci ili kod proverenih travara. Ukoliko ste sigurni da je to stvarno kopriva, možete i sami brati (sa rukavicama), ali da to ne budu mesta zagađena industrijskom prašinom ili izduvnim gasovima.

Navedene savete treba primeniti kao dodatnu terapiju, jer se za pravu dijagnozu i osnovnu terapiju treba posavetovati sa lekarom.

Izvor: krstarica.com