Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

Privucite i sreću i novac na vrata: Ovakvo dvorište je pravi magnet za obilje!

Uređenje okoliša po pravilima feng shuija donosi napredak, zdravlje, sreću, a uređeni vrtovi privlače pozitivnu “chi” energiju.

Feng shui se može primijeniti na dva načina: prvi se temelji na reljefu terena, drugi na stranama svijeta.

Zajedničko za oba tumačenja je to što svoje filozofije temelje na komplementarnosti i međusobnom prožimanju yin i yang energija i na teoriji pet osnovnih elemenata koji su međusobno povezani u produktivnim i destruktivnim fazama.

Jin energiju posjeduju voda, ravno tlo, vlažna zemlja, ili hladovina, a jang biljke koje rastu, cvijeće veselih boja, osunčane površine, brežuljci. Idealan vrt po feng shuiju sadrži svih pet elemenata: vodu u vidu malog jezerceta, ribnjaka, vodoskoka, metal u vidu srebrnog kipa, drvo u vidu drveća i grmlja, vatru zastupljenu kroz biljke, cvijeće i plodove narančaste ili crvene boje i roštilj. Zemlja je predstavljena lijepim glinenim loncima i figuricama od gline.

Osnovna pravila kako rasporediti elemente prema stranama svijeta su da stražnja strana kuće mora biti zaštićena prirodnim, ili umjetnim uzvišenjem gdje treba zasaditi stabla, ili ukrasnu ogradu. Stabla trebaju imati što razgranatije krošnje, a putevi do kuće kroz vrt bi trebali biti krivudavi, jer to sprječava ubrzano kretanje “chi” energije.

Puteljci ne smiju presijecati glavni put pod pravim kutom i nije dobro posaditi drvo nasuprot ulaza, jer to sprječava ulazak pozitivne energije u dom.

Sjever simbolizira kreativnost, osobno napredovanje, nove ideje, inspiraciju, prosperitet, karijeru, glazbu, umjetnost, bogatstvo, a njegov element je voda. Dobro je mjesto za mala jezera, barice, kao i za čuvanje metalnih alata. Boje sjeverne strane su mornarsko plava i crna.

Narcisi simboliziraju velikodušnost, slobodoumlje, kreativnost.

Ljiljani predstavljaju zlato i donose bogatstvo, a bršljan otklanja negativnu energiju. Pustite ga da obavije vašu kuću.

Idealno nisko raslinje za vaš vrt su kadulja, ružmarin, stabla hrasta, gloga, kestena, lipe, a od voćki smokva, divlja trešnja, dunja i šljiva.

Istok simbolizira novi život, rast, ponovno rađanje i pomlađivanje, harmoničnost, zdravlje, obiteljski život, prehranu i izlječenje.

Element istoka je drvo i to je dobra pozicija za sadnju voća i drveća, ukrasnih trava, ljekovitog bilja. Dobro je mjesto i za dječje igralište.

Zapad simbolizira djecu, kreativnost, žetvu, druženje i zabavljanje. Element zapada je metal, a zapadni dio vrta je dobro mjesto za zabavljanje i okupljanje, sunčanje i za ozdravljenje. Tu treba izbjegavati elemente vatre: roštilj, crveno cvijeće, piramidalne oblike …

Jug simbolizira prilike, snove, težnje, nagrade, slavu, postignuća, sreću, dug život i veselje. Element je vatra, a ta strana je dobro mjesto za roštilj, drveće, crveno i narančasto cvijeće. Izbjegavajte postavljanje elementa vode.

Jugoistok simbolizira komunikativnost, materijalno posjedovanje. Dobro je mjesto za izlaganje zelenih biljaka i cvijeća. Izbjegavajte držanje metalnih elemenata.

Jugozapad simbolizira brak, romansu, majčinstvo, ljubav, prijateljstvo, partnerstvo. Element jugozapada je zemlja i to je dobro mjesto za sjedenje i odmor, večeru u dvoje, timske sportove. Izbjegavajte drvene elemente i zelenu boju.

Sjeverozapad simbolizira obrt, trgovinu, vanjske interese, putovanja u inozemstvo, očinstvo, mentorstvo, dobročinstvo, pomoć ljudima. Element sjeverozapada je metal i to je dobro mjesto za postavljanje metalnih kipova anđela, životinja, ptica, vjetrokaza, zvončića …

Sjeveroistok simbolizira znanje, mudrost, meditaciju, čitanje, duhovno i intelektualno napredovanje, prirodu. Dobar je za postavljanje kamenih skulptura i kipova, kamenih ploča za put. U ovom dijelu nije dobro držati biljke i drveće.

Jasmin treba posaditi oko prilaznih staza, jer privlači pozitivnu energiju, dok će klematis u sjevernom dijelu unaprijediti karijeru, a na jugoistoku utjecati povoljno na novčane prilike.

Božur, simbol bogatstva, časti, ljubavi i ženske ljepote, treba posaditi u jugozapadnom dijelu, krizanteme u istočnom dijelu vrta (žute u zapadnom ili sjeverozapadnom dijelu).

Bijelu magnoliju je dobro zasaditi ispred kuće jer je simbol dobrog ukusa i ljupkosti, a zasađena iza kuće donosi veliko bogatstvo.

Bambus zasađen ispred, iza i istočno od kuće simbolizira dugovječnost, izdržljivost, elastičnost i dobro zdravlje.

Drvo bora zasađeno bočno, ili iza kuće simbolizira dugovječnost, prijateljstvo, vjernost.

Breskvino drvo priziva dug život, a jabuka mir i prosperitet.

Narančino i limunovo drvo simboliziraju zlato, sreću i dobar život.

Novosti.rs