Thursday, March 28, 2024
TOP VESTTOP VESTIZDRAVLJE

Nar, simbol ljubavi, plodnosti i rajskih užitaka – ljekovitost

Nar, simbol ljubavi, plodnosti i rajskih užitaka, uzgaja se već 5.000 godina. Ima puno, puno koštica ( i više od 600), a od pamtivijeka se jede ne samo zbog svog okusa, već i ljekovitosti. Osim o fantastičnom okusu njegovih zrelih sjemenki i jela u kojima se koristi poput povrtnih i voćnih salata, krema, umaka i sladoleda, naveliko se raspravlja i o njegovoj hranjivosti i ljekovitim svojstvima.

Nar ili šipak je voće sezone. Esenciju nara možete staviti i na kosu ili na kožu. Posljednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavile stotine novih proizvoda na bazi tog voća.

Sastav nara

Nar je pun vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv upalnih procesa, a odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Sadrži fitohemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase, a ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Nar čisti arterije

Ovo zdravo voće može učiniti ono što čak i lijekovi ne mogu. Nar može očistiti arterije od nagomilanih masnoća. Većina ljudi ima bolesti srca i visoki krvni tlak zbog zadebljana na stijenkama arterija, što se događa zbog nagomilanih masnoća. Nar pomaže očistiti arterije i drži vas u dobrom zdravstvenom stanju.

Nar sprječava metastaziranje raka dojke.

Nar protiv bronhitisa i probavnih smetnji.

Nar smanjuje osjećaj gladi.

merak.ba