Tuesday, March 19, 2024
TOP VESTTOP VESTIVIRALNO

UNESITE SREĆU U VAŠ DOM: Ovu biljku morate da imate

Ljubičasta ukrasna djetelina potiče iz porodice Oksalisa (Oxalis triangularis) a svojim lijepim i nježnim listovima i cvjetovima osvaja i krasi sve više domova. Međutim, nije samo odličan izbor za prozore i kuće, već i terase i dvorišta.

Potiče iz Brazila, a njeni tamnoljubičasti cvjetovi se zatvaraju tokom noći.

Kako njegovati ukrasnu djetelinu

Traži svjetlost i vlažno zemljište. Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbjedite joj svjetlost, ali imajte na umu da im prija temperatura oko 15 stepeni. Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 listovi će klonuti i biljka neće biti svježa i lijepa. Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vrijeme.

Razmnožavanje

Ukrasna djetelina raste iz lukovica i razmnožava se njihom diobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju takvog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina imamo čestu pojavu biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka ali se može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvjećem kao što su begonije.

Budući da se radi o djetelini i da se smatra da ove biljke sa četiri lista donose sreću, možemo zaključiti da sa prelijepom ukrasnom djetelinom nikako ne možete pogriješiti.

Izvor: lepaisrecna.rs