Tuesday, March 19, 2024
TOP VESTVIRALNO

Nabavite srećni bambus: Ova biljka privlači ljubav, zdravlje, sreću i novac u vaš dom

Sigurno ste čuli za srećni bambus, biljku koja je posljednjih godina postala veoma popularna i čest je poklon u vidu buketa, samostalno ili u posebnim aranžmanima. Njen naziv nije slučajan, jer se vjeruje da zaista donosi sreću na različitim poljima.

Srećni bambus je naziv za biljku koju ćete pronaći u svakoj cvjećari, ali se zapravo ne radi o bambusu, već je to Dracena sanderiana. Ona podsjeća na bambus izgledom, ali i osobinama, poput izdržljivosti i prilagodljivosti. Vjerovatno ste i vi nekada u buketu uočili zelene stabljike koje se uvijaju pri vrhu i ističu se kao poseban akcenat. Mogu da izgledaju veoma interesantno i samostalno, a imaju i posebno značenje u zavisnosti od broja stabljika.

Za srećni bambus se vezuje staro kinesko vjerovanje da donosi sreću, odakle i potiče njegov naziv. U Aziji se unosi u nov stambeni prostor jer pozitivno utiče na emocije ukućana i atmosferu u domu, kao i u poslovni prostor, jer se vjeruje da donosi uspjeh i napredak u karijeri.

Ukoliko želite da provjerite da li zaista funkcioniše, obradovaće vas i podatak da srećni bambus ima minimalne zahtjeve kada je riječ o održavanju. Poput rezanog cvijeća, drži se u vodi (u providnoj ili neprovidnoj saksiji), ali za razliku od njega može na taj način da preživi nekoliko godina. Tu vodu bi trebalo mijenjati ili dolivati na svakih 10 dana do dvije nedelje, jer biljka brzo crpi hranljive materije i najbolje je da koristite odstajalu vodu, tako da desetak centimetara stabljike bude u vodi.

Trebalo bi da imate u vidu da je srećni bambus osjetljiv na direktnu sunčevu svjetlost, jer može doći do promjene boje listova, koji postaju žuti, mada se to može posmatrati i kao njegova prednost jer uspijeva i u slabije osvjetljenim prostorijama ili prostorijama sa vještačkom svjetlošću, gdje većina biljaka ne bi uspjela.

Osim pod uticajem direktne sunčeve svjetlosti, listovi mogu da požute i zbog viška hlora u vodi. Ukoliko do toga dođe, odmah odstranite te listove kako bi se na njihovom mjestu razvili novi. Osim navedenih činjenica, trebalo bi istaći da je ova biljka prilično otporna na širok raspon temperature, otprilike od 15 do 32 stepena.

Zbog toga vam preporučujemo da se odmah zaputite u cvjećaru i kupite srećni bambus, samo pazite koliko stabljika uzimate!

Vjeruje se da:

– dvije stabljike srećnog bambusa donose ljubav

– tri stabljike obezbjeđuju sreću

– pet stabljika će vam donijeti zdravlje

– osam stabljika je za one koji žele bogatstvo

– devet stabljika će donijeti sreću na svim poljima

alo.rs