Friday, March 29, 2024
TOP VESTVIRALNO

Danas je Sveti Jovan, Srećna slava svima koji slave!

Pravoslavna Crkva 20. po novom, a 7. januara po starom kalendaru, molitveno obeležava Sabor svetog Jovana Krstitelja.

Spomen pravednika slavi se uz pohvale,

a tebi je dovoljno svedočanstvo Gospodnje, Pretečo.

Jer, pokazao si se vaistinui od proroka časnijim

zato što si bio udostojen i da u vodama krstiš Onoga o Kojem si propovedao.

Stoga, za istinu postradav radujući se,

blagovestio se i onima u adu Boga Koji se javio u telu,

Koji uzima grehe sveta i daruje nam veliku milost!. (tropar)

Ove reči tropara današnjeg velikog praznika opisuju značaj i ulogu svetog Jovana Preteče, Proroka i Krstitelja Gospodnjeg u domostroju spasenja ljudskog roda. Sveti Jovan je savremenik i vršnjak Hristov. Po majci je i rođak Spasiteljev. Majka Svetog Jovana, Jelisaveta je bila bliska rođaka Presvete Bogorodice.

Život Jovanov, po mnogo čemu, podseća na zemaljski život samog Gospoda Hrista, čiji je on Prorok, Preteča i Krstitelj. Njegovo rođenje, iako prirodno, od bioloških roditelja, Zaharije prvosveštenika i starice Jelisavete, dugogodišnje nerotkinje, desilo se po sili Božjoj. I njegovo rođenje najavio je Anđeo Božji, kao i Isusovo. I svetom Jovanu, kao i Gospodu Hristu, ime daje sam Bog preko svoga Anđela. I jedno i drugo rođenje donose veliku radost ljudima. Kasnije, sveti Jovan živi i duhovno se usavršava u pustinji, kao što je i Gospod Isus Hristos, neko vreme, pre nego što će početi Svoju javnu mesijansku propoved i delatnost, proveo u pustinji.

Stasavši u Jordanskoj pustinji, telesno i duhovno, sveti Jovan je, u tridesetoj godini, po volji Božjoj, počeo svoju proročku i propovedniču delatnost. Veoma brzo oko njega se okupio veliki broj učenika koje je on učio postu i molitvi. Iz dana u dan okupljalo se oko njega mnoštvo naroda. Dok on „propovedaše u pustinji Judejskoj…, izlažaše k njemu Jerusalim i sva Judeja, i sva okolina jordanska”, „Pokajte se!”, gromoglasno je uzvikivao, „Približilo se Carstvo Nebesko! Pripremite put Gospodnji! Poravnite staze Njegove!” svedoče o svetom Preteči jevanđelisti Matej, Marko i Luka.

Neki su mislili da je Jovan obećani Mesija. On je odgovarao da je on samo “glas koji viče u pustinji; ja vas krštavam vodom, a Onaj što ide za mnom, jači je od mene; ja nisam dostojan da mu odrešim kaiše sa Njegove obuće. On će vas krstiti Duhom svetim i ognjem”.

Kada je Jovan ugledao Hrista, uzviknuo je: “Gle, kako krotko ide! To je Jagnje Božje, koje uze na sebe grehe sveta. Bog je hteo da ja svedočim za Njega, i ja velim da je Duh Sveti na Njemu i da je On Božji Sin”. Na Hristovo traženje da ga Jovan krsti, sveti Preteča se začudi i reče: “Ti mene treba da krstiš, a Ti dolaziš da ja krstim Tebe?” Isus Hristos mu odgovori „Tako treba da bude”. Jovan ga krsti. Otuda naziv Krstitelj.Sveti Jovan Preteča i Krstitelj Gospodnji je jedini od proroka kome je bilo dato da može rukom da pokaže Onoga čiji je dolazak prorokovao. Otuda i naziv prorok. Pošto je propovedao dolazak Mesije, Sina Boga Živog, Predanje ga naziva Pretečom.

Poput starozavetnih proroka, ni Sveti Jovan nije štedeo vlastodršce. Nije se ustezao da prekori ni bezbožnog cara Iroda Antipu, koji je od svog polubrata preoteo i uzeo za ženu Irodijadu, koja je, uz to, bila i njegova rođena sinovica.

Na svoj rođendan Irod je, na nagovor Irodijade i njene kćeri Salome, poslao dželata u tamnicu koji je Jovanu odrubio glavu.

Osim Gospoda i Presvete Bogorodice, Sveta Crkva samo Svetog Jovana proslavlja više puta u toku godine i tako ukazuje na duhovnu veličinu njegove ličnosti i nezamenjivi udeo u iskupiteljskom delu Gospoda Isusa Hrista.
Današnji praznik proslavljaju kao krsnu slavu mnoge srpske porodice.

Sveti veliki Jovane, Proroče, Pretečo i Krstitelju Gospodnji,
moli Gospoda Boga za nas!

Izvor: Verski kalendar u produkciji Eparhije bačke (TV emisija na RTS)

kalendar