Friday, April 19, 2024
TOP VESTUradi sam

Kako odlediti bravu na automobilu?

Pokušajte otvoriti druga vrata. Zvuči jednostavno, ali mnogi ljudi se zbune i uhvati ih panika kad otkriju da su njihova zaključana vrata zamrznuta te im pritom ne pada na pamet da mogu pokušati s otvaranjem drugih vrata ili gepeka.

Nabavite odleđivač brava. Za nekoliko desetaka kuna možete nabaviti specijalni odleđivač brava na vratima ili pak sprej za odleđivanje. (P.S. Nemojte ih držati u automobilu)

Zagrijte ključ uz pomoć upaljača. Ponekad ćete to morati ponoviti nekoliko puta kako bi u potpunosti odmrznuli led koji je okovao bravu. Budite oprezni s ovim i nemojte pregrijavati ključ. NE POKUŠAVAJTE plamenom zagrijavati bravu.

Zagrijte bravu vrata sušilom za kosu. Ova metoda oduzet će vam najviše vremena. Da ne spominjemo komplikacije s produžnim kabelom. No, metoda je, iako ponešto komplicirana, ipak djelotvorna.

Manje komplicirana, ali i manje djelotvorna je metoda puhanja u slamku koju okrenete prema bravi. Toplina vašeg daha bi vrlo brzo trebala odlediti bravu na vratima automobila.

Savjeti: Parkirajte automobil u garaži ili barem pod neku nadstrešnicu kad god je to moguće. U garaži je temperatura osjetno viša nego vani na otvorenom, a brava vrata će biti zaštićena od vlage i padalina.

Jeste li sigurni da je brava zamrznuta? Ako se ključ okreće, ali se vrata ne otvaraju, moguće je da su vrata zamrznuta, a ne brava. Gumene brtve na vratima najbolje je premazati glicerinom.

Ne gurajte silom ključ u bravu. Može vam se dogoditi da pritom slomite ključ ili oštetite mehanizam za zaključavanje, a to je veći problem od zamrznute brave. Metal iznenađujuće lako puca kad je vani jako hladno. U svakom slučaju, budite strpljivi i ne pokušavaje silom okrenuti ključ.

net.hr