Tuesday, April 23, 2024
KUJNATOP VEST

Božićna česnica – Od čega se mesi i čime se ukrašava

Česnica je okrugli obredni hljeb ili kolač, koji je neizostavan dio božićnog doručka u srpskoj tradiciji.Pripremu česnice mogu pratiti razna pravila i obredi. Uobičajeno je da se u tijesto za česnicu stavi novčić, a prema mjesnim običajima i neki drugi sitni predmeti. Česnica se na početku božićnog ručka okrene tri puta slijeva na desno, nakon čega je članovi porodice razlome među sobom. Vjeruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu hljeba biti posebno srećne ruke u narednoj godini.

Priprema: Česnicu pripremaju domaćin ili domaćica na Badnji dan ili rano ujutru na Božić, mijesi se obično sa pšeničnim brašnom. Voda za tijesto u nekim krajevima donosi se na Božić prije svitanja sa izvora ili bunara, u koje se baci pregršt žita. Ovu vodu nazivaju jakom vodom, pridajući joj posebnu blagotvornu snagu. Pripremu hljeba mogu pratiti razna pravila: brašno se uzima samo iz pune vreće; voda za tijesto donosi se sa tri izvora; osoba koja će spremati česnicu mora se prethodno okupati, itd. U istočnoj i južnoj Srbiji, rukama ulijepljenim tijestom domaćin ili domaćica hvataju voćke, košnice i stoku da bi ih učinili plodnijima.

Često se u tijesto ubaci novčić, koji se može čuvati i koristiti u ovu svrhu iz godine u godinu, naročito ako je od plemenitog metala.  U Semberiji se u tijesto stavi komadić prvog ivera nastalog sječenjem badnjaka, narod objašnjava da se ovo čini „radi pčela“. Gornja površina oblikovanog tijesta može biti pred pečenje ukrašena raznim simbolima, kao što su hristogram, zvijezde, krugovi, otisci ključeva i češljeva.

U Vojvodini se česnica pravi u obliku slatkog kolača. Kao osnova koriste se tanke kore, kao za gibanicu. Nekada su bile u kući razvlačene, danas često kupovne. Od njih se česnica priprema postavljanjem kora u listovima sa nadevom od meda, šećera i oraha između. Ponegde su se ko nadev mogli naći i mak, suvo grožđe i sitno ili natrto voće. Postupak je sličan pripremanju baklave, samo što je vojvođanska česnica suva. Tokom pripreme ubacuje se dukat ili vredan metalni novčić u neki od središnjih slojeva. Ovakva česnica se obično ne lomi, već se seče i razdeljuje ukućanima.

wikipedia

.