Wednesday, April 24, 2024
TOP VESTVIRALNO

Božićna zvezda, simbol zimskih praznika

Biljka Božićna zvezda simbol je zimskih praznika i lep ukras svakog doma za Novogodišnje i Božićne praznike.  Zvezdu je lako prepoznati zbog lepote intenzivno crvenih listova, a biljku sa ovako intenzivnim koloritom retko srećemo u zimskom periodu.

Legenda o nastanku Božićne zvezde – Prema jednoj legendi, dvoje siromašne dece,  Marija i Pablo, nisu imali novca da kupe poklon malom Isusu.  Zato su na Badnjak na putu prema crkvi ubrali buket poljskog cveća sa zelenim listovima.

Legenda kaže da su se zeleni listovi pretvorili u sjajne crvene latice čim su ih stavili oko jaslica u kojima je rođen Isus Hristos.

Cvet nastao iz kapljice krvi – Za nastanak Božićnu zvezdu prati actečka legenda. Prema njoj, jednoj actečkoj boginji je prepuklo srce zbog nesrećne ljubavi a kada su kapi njene krvi pale na zemlju, od njih je izrastao cvet,  koji je nama danas poznat kao  Božićna zvezda.

Pretpostavlja se da primarni latinski naziv potiče od omiljenog lekara Jube, numidijskog kralja, koji se zvao Euforbs (Euphorbs).  Prema predanju je upravo on prvi upotrebio sok Božićne zvezde za lečenje,  iako se on smatra otrovnim. Još je zovu i poinzecija po Robertu Poinzecu koji je prvi doneo ovu biljku u Severnu Ameriku.

Saveti za negu i gajenje –  Ovaj cvet zahteva samo malo vaše pažnje da bi se i dogodine zacrvenela u punom sjaju. Kad u martu precveta i kad počnu da joj otpadaju listovi,  sve grane skratite oštrim nožem na 10–15 centimetara visine. Stavite je na temperatura (10–15 °C), sklonite sa direktnog sunca i smanjite zalivanje. Početkom maja biljku presadite u novu zemlju i to u saksiju iste veličine ili tek malo veću. Ne zaboravite da na dno saksije stavite sloj šljunka. Umereno je zalivajte do juna,  a zatim je celog leta obilno i jednom nedeljno prihranjujte tečnim mineralnim đubrivom. Od oktobra biljku čuvajte na tamnom mestu kako bi se formirali crveni listovi.