Thursday, March 28, 2024
ZDRAVLJE

Moćan začin protiv zubobolje, lošeg zadaha, obuzdava želju za alkoholom!

U prošlosti se ulje karanfilića koristilo kao oralni anestetik, ali i za dezinfekciju kanala korijena zuba. Ulje karanfilića još uvijek je aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje karanfilića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, može obuzdati želju za alkoholom. Karanfilić, začin dužine 12 – 16 milimetara, prava je riznica zdravlja.

Tradicionalni kineski ljekari koriste karanfilić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proliva, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Indijski ajurvedski iscjelitelji njime leče disajne i smetnje u varenju. Srednjovjekovni njemački travari smesom karanfilića borili su se protiv gihta.

Rani američki lekari koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od karanfilića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju, piše portal Alternativa Za Vas.

Čim osjetite bol, stavite karanfilić na bolni zub i zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata. Bol će ubrzo nestati. Kod jače zubobolje, koristite ulje od karanfilića koje djeluje kao anestetik. Ublažavanje bola karanfilićem je samo privremeno rješenje, zato se obavezno javite stomatologu.

Nekoliko kapi eteričnog ulja karanfilića, pomješanih s vodom, može spriječiti povraćanje, a infuzija – mučninu. Eterično ulje karanfilića djelotvorno je protiv mnogih bakterija i parazita jer sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

biljna-medicina