Wednesday, April 24, 2024
KUJNA

Magični vanilija kolač

Sastav; 4 jaja, 120 g šećera u prahu ili običnog, 120 g otopljenog maslaca, 120 g brašna, 1/2 litre mlijeka, 1 vanilij šećer, 1 kašičica arome po želji, malo soli.

Priprema: Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Dodati malo soli u bjelanjke, bjelanjke izmješati u snijeg. U žumanjke dodati šećer u prahu,vanilij šećer, te sve dobro umutiti. Dodati aromu po želji i topljeni maslac. Dobro izmješati. Dodati prosijano brašno. Mješati ručno.
Dodati polovinu snijega bjelanjaka i dalje ručno mješati. Dodati ostatak prosijanog brašna i ručno mješati. Mješajući dodavati postepeno mlijeko. I zadnje dodati ostatak snijega bjelanjaka. Dobro ručno izmiješati. Miješati dugo, tjesto se neče u potpunosti sastaviti i ostaće pjenasto.Kalup namazati maslacem i posuti sa malo brašna. Kao što se vidi tjesto je ostalo pjenasto.Peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 60 min. Kolač povremeno okretati da jednakomjerno naraste.

Kolač prvo ohladiti malo na sobnoj teperaturi a potom u frižideru. Ohlađen kolač posuti s’malo više šećera u prahu u sredini kolača formirala se krema a spolja kora čitavu pripremu pogledajte: