Wednesday, April 24, 2024
ZDRAVLJE

Jabukovo sirće kao lek za vene i ispucale kapilare

Jabukovo sirće kao lek za vene i ispucale kapilare
Kako jabukovo sirće pomaže u lečenju vena?
Da li krijete puderom plave i crvene vene na nogama? Da li ste se pitali možete ih li se rešiti? Danas ćemo vam objasniti zašto se javljaju proširene vene i kako ih možete izlečiti kod kuće koristeći jednostavan prirodni lek kao što je jabukovo sirće.
Varikozne i vene su proširene, natekle vene koje se pojavljuju tik ispod površine kože. Primetno izbijanje ovih vena na površini nogu je čest problem koji se javlja kod ljudi svih uzrasta. Vene imaju zaliske, koji obezbeđuju protok krvi samo u jednom pravcu – prema srcu. Kada krv ide iz nogu prema srcu, zalisci su ti koji sprečavaju krv da ide prema dole, tj. u suprotnom pravcu. Ovo je neophodno za pravilno funkcionisanje našeg tela.
Zašto se proširene vene uopšte pojavljuju ?
Vene počinju da se primećuju na nogama kada ovi mali zalisci o kojima je bilo reči pretrpe delimična ili potpuna oštećenja. U nekim drugim slučajevima, zalisci uopšte ne postoje u venama, zbog čega se pojavljuju proširene vene. Zbog toga što nema zalistaka, krv ne teče na gore, nego se taloži u venama, pa one otiču. Otok se pogoršava ako sedite ili stojite duže vreme.
Jabukovo sirće je jedan od najčešćih sastojaka koje se koristi u kuhinji, a može pomoći kao lek za vene i još efikasnije kad su u pitanju popucali kapilari. Ono je dostupno svuda, jeftino je i preporučuje se za lečenje varikoznih vena.
Jabukovo sirće za vene – recept
Trebaće vam samo:Gaza, Jabukovo sirće
Uputstvo:
Natopite gazu u jabukovom sirćetu i vežite ga oko donjeg dela nogu ili butine gde se najčešće pojavljuju proširene vene.
Sačekajte pola sata i polako skinite gazu. Operite noge običnom vodom.
Jabukovo sirće, kao što naziv govori, je kiselo po prirodi. Zato se savetuje da napravite mali test pre nego što ga nanesete direktno na kožu kao lek za vene. Ako imate osetljivu kožu, test je još važniji, jer možete dobiti osip od ove tečnosti.
Za što bolje rezultate ovog tretmana, lezite na ravnu površinu i stavite nekoliko jastuka ispod članka. Tako ćete osigurati da krv ne ide u suprotnom pravcu. Osim ovog metoda, možete da probate još neki prirodni lek za vene.
Domaća krema za vene i kapilare od šargarepe, aloe vere i jabukovog sirćeta:
Napravite domaću kremu od šargarepe, aloe vere i jabukovog sirćeta i nanesite je na vene i kapilare. Umasirajte kremu par minuta i ostavite da deluje pola sata. Nakon toga, operite noge toplom vodom.
Nanesite direktno:
Ako vaša koža ne reaguje loše na jabukovo sirće, možete ga naneti direktno na mesta na nogama na kojima imate paučinaste vene.
Osim direktnog nanošenja na kožu, jabukovo sirće bi trebali i da konzumirate. Najbolje bi bilo da pijete 2-3 kašike jabukovog sirćeta, sva puta dnevno. Ako vam se ne sviđa ukus, možete ga razrediti sa vodo i piti pre obroka. Ako vam ukus ne prija, dodajte kašičicu organskog meda u rastvor vode i jabukovog sirćeta.
Redovno nanošenje i unutrašnje konzumiranje jabukovog sirćeta uklanja upalu u venama izazvanu akumulacijom krvi. Iako rezultati mogu varirati u zavisnosti od oštećenja na venama, primetno poboljšanje do koga dovodi jabukovo sirće vidljivo kroz par nedelja.

cajeviza.net